Thursday, 26 May, 2022

Når musikeren har et alkoholproblem.


Når musikeren har et alkoholproblem.

I sidste uge var vi til Hanne og Flemmings sølvbryllup, det er godt nok mere end et år siden at de havde sølvbryllup, men på grund af Corona og forsamlingsforbud, var det først nu vi kunne feste.

Hanne og Flemming har arrangeret det helt store middag, og for at gøre middagen ekstra hyggelig for os gæster, havde de hyret en hyggepianist, der skulle spille gamle jazz klassikere under middagen.

Den berusede pianist

Allerede da pianisten ankom og begyndte at sætte sit gear op virkede han lettere beruset og fraværende. Det skulle vise sig at være meget værre, som aftenen skred frem. Selvom han de første par timer spillede næsten perfekt, var det tydeligt for mange af os, at han ikke længere var beruset med plakatfuld! Og der kom da også et tidspunkt, hvor det gik ud over præstationen på pianoet, som begyndte at udvikle sig til en pinlig farce.

Hanne og Flemming skyndte sig at få nogen til at pakke pianistens grej sammen og liste ham ud af bagdøren, hvor det lokal taxaselskab holdt klar med en af deres små minibusser.  Jeg spurgte Hanne og Flemming hvad de havde tænkt sig at gøre ved det? De mente at de allerede havde hjulpet manden bedst muligt, de synes det var tydeligt at han havde nok problemer at slås med, så de havde ikke tænkt sig at gøre yderligere.

Men var det nu også den rigtige hjælp? Blev pianisten overhovedet hjulpet? Eller var det en decideret ”bjørnetjeneste” at liste ham ud af bagdøren og sende ham hjem på den måde?

Jeg besluttede at kontakte alkoholbehandler og misbrugsekspert Torben Balle Petersen fra Dyscon alkoholbehandlinger, for at få svar på om det var den rigtige hjælp musikeren havde fået?

Han bekræftede ganske rigtig at vi nok nærmere havde gjort pianisten en bjørnetjeneste end nogen form for hjælp, han forklarede at det desværre mange gange var det der skete, man får dækket over de pinlige situationer for alkoholmisbrugeren, der var jo ingen tvivl om at Hanne og Flemming gjorde det i allerbedste mening, både for at redde deres egen fest, men også i dybeste omsorg for pianisten. Torben Balle Petersen forklarede, at det ville være en større hjælp for musikeren, hvis han var blevet konfronteret med sin pinlige optræden og måske afkrævet at søge hjælp eller alkoholbehandling for sit misbrug.

Det er naturligvis en svær balance, men hvis vi bare lukker øjnene når nogen omkring os har et tydeligt alkoholproblem, så er der ikke nogen der bliver hjulpet til forandring. Vi synes måske at det er den drikkendes eget problem at søge hjælp, men både de og deres pårørende er oftest i så dyb fornægtelse af situationens omfang at de ikke selv er i stand til at opsøge den hjælp. Du og jeg kan derfor gøre en forskel, ved at konfrontere en drikkende med deres problem, i stedet for at hjælpe dem med at skjule det.