Thursday, 09 February, 2023

Hvilken bådmaling skal jeg vælge?


Et frisk lag maling pynter på enhver båd, men det er faktisk ikke kun for at pifte bådens udseende op, at du jævnligt bør male din båd. Den rette maling forlænger nemlig din båds holdbarhed, idet den giver den det ekstra lag vigtig beskyttelse mod påvirkninger fra bl.a. vind og vejr. Bundmaling er bl.a. med til at sikre båden mod begroning, så levende organismer ikke kan fastgøre sig til bådens bund og stjæle fart. Men hvilken type bundmaling skal man lige vælge?

Selvpolerende bundmaling

Den mest benyttede bundmalingstype er den selvpolerende. Den er delvis opløselig og polerer dermed overfladen af under sejlads. Overfladen bliver på den måde hele tiden eksponeret for friske aktivstoffer, der beskytter båden mod begroning gennem sejlsæsonen. Når du bruger selvpolerende bundmaling, behøver du faktisk ikke slibe båden hvert år, inden du påfører ny maling, men måske kun hvert 5.-10. år. Du kan nøjes med en grundig vask med blød børste og ferskvand eller en let højtryksrensning. Hvis du dog ikke sejler særlig meget, er der dog risiko for begroning, da friske aktivstoffer ikke bliver eksponeret.

Hård bundmaling

Når du bruger hård bundmaling, opløses bindemidlet ikke, efterhånden som aktivstofferne udskilles. Det bliver siddende som et celleformet skelet, hvilket betyder, at båden skal slibes, før bunden kan males igen. Det gør, at hård bundmaling især er modstandsdygtig overfor mekanisk slitage. Overfladen kan her slibes, så den bliver ekstremt glat, og det er især en fordel for både, der gerne vil have højest mulig fart gennem vandet.

Blød bundmaling

Når du bruger blød bundmaling, så opløses aktivstofferne samtidig med størstedelen af bindemidler, dvs. bundmalingen eroderer langsomt.

Hvilken bundmaling passer til min båd?

I sidste ende kommer det bedste valg faktisk helt an på din båd:

  • Selvpolerende bundmaling er det bedste valg til sejlbåde og motorbåde, der sejler under 20 knob. Vi anbefaler her Hempel Mille Xtra, som giver en fremragende beskyttelse hele sæsonen.
  • Hård bundmaling er bedst til hurtige motorbåde og kapsejlere, der vil have maksimal fart. Vi anbefaler her Hempel Hard Racing, som effektivt beskytter mod begroning og giver en højere fart gennem vandet.
  • Blød bundmaling er det rette valg til træbåde, hvor malingen kan arbejde med træet. Vi anbefaler her Hempel Classic, som er god mod begroninger og beskytter mod pæleorme.

Uanset hvilken type båd du har og hvad dit mål er, så er det en god idé at vælge Hempel maling. Det giver det bedst mulige resultat og holder gennem hele sæsonen.