Thursday, 18 August, 2022

De skjulte farer ved magnetfiskeri


Magnetfiskeri – hvor folk jager metal nedsænket i kanaler og floder – er stigende i popularitet, og tusindvis uploader videoer af deres fund på YouTube. Men der er skarpe advarsler at høre om denne potentielt farlige hobby.

 

“Du ser på det bagefter og tænker, ‘det kunne være gået af’,” sagde Nigel Lamford.

 

Da han opdagede en formodet granat i juli, var vejen spærret i seks timer, mens politiet og bombegruppen tog sig af den.

 

Det var ikke første gang, en af ​​hans opdagelser havde knust freden på kanalsiden med jamrende sirener og blinkende blåt lys. Granaten var heller ikke hans første – han har trukket mindst én anden ud fra Northamptonshires farvande, foruden 100 kugler og 13 kanoner.

 

“Når du trækker noget op som en granat, får du et adrenalinsus,” sagde han. “Jeg sørger for, at folk står væk.”

 

Hændelser som denne er nu en hyppig konsekvens af magnetfiskeri, som involverer at dingle en magnet fastgjort til et reb i vandet for at lokalisere metalliske fund. Det har fundet popularitet på sociale medier, især YouTube, hvor der er mere end 500.000 resultater relateret til hobbyen.

 

Entusiaster peger på to faktorer for dens appel. For det første går man sjældent tomhændet hjem i modsætning til traditionelt lystfiskeri. For det andet er der mysteriet om det ukendte. Begge disse synes at opveje farerne.

 

Granater, som den, der blev fundet i juli i Lancashire for eksempel, bliver jævnligt dukket op. Nogle fangster kan være endnu mere alarmerende – i marts fandt magnetfiskere i floden Itchen ved Woodmill i Southampton liget af en mand i håndjern.

 

Endnu mere alvorligt døde en far og søn under magnetfiskeri i 2018, hvilket gav anledning til en advarsel fra retsmedicineren om de “iboende farer” ved tidsfordriv. Martin Andrews, 43, og Jack, 19, brugte en meget stærk magnet på et reb til at “fange” metalstykker i Huddersfield-kanalen. Deres efterforskning hørte, at deres lig blev fundet “lodret nedsænket” og deres død erklæret som et uheld.