Thursday, 09 February, 2023

5 ting du skal vide inden du køber et eksklusivt ur


Det er en stor beslutning at anskaffe sig et eksklusivt armbåndsur – både på grund af at det i de fleste tilfælde er en stor investering, men også fordi det har stor indflydelse på folks indtryk af dig. Udover det er der dog stadig en masse ting, man skal være opmærksom på, inden man køber et eksklusivt ur. Vi har her samlet 5 ting, du skal vide, inden du køber et nyt eller brugt luksusur.

Uret afspejler din personlighed

Førstehåndsindtrykket betyder meget, og det er faktisk derfor, at du skal tænke dig godt om, inden du vælger et luksusur. Dit ur siger nemlig meget om dig. Hvert mærke har deres egen personlighed og historie, f.eks. James Bonds Omega Seamaster 300 er meget fint og perfektionistisk, men det kan godt blive for meget til ”almindelige” mennesker. Det er vigtigt, at du vælger et mærke og en model, der afspejler din personlighed – og så skal det også ses som en investering, så tag dig god tid.

Vælg de rette funktioner

Hvis du skal have fat i et ur, der passer perfekt til dig, er det vigtigt, at du kortlægger, hvilke funktioner du har brug for. Hvis du bare vil have et ur, der skal vise tiden, så findes der et stort udvalg, men hvis du f.eks. også vil have et ur, der kan vise dato, er vandtæt eller noget helt tredje, kræver det lidt mere research. Tænk derfor godt efter, hvilke funktioner du reelt har brug for, inden du går på jagt efter et luksusur.

Tænk over urværket

Der findes to forskellige urværker: quartz eller automatisk/mekanisk. Når du skal vælge, hvilken du foretrækker, kommer det ofte meget an på dit budget. Hvis du ”bare” har brug for et ur, der kan fortælle tiden, er det oplagt med en Quartz-model, idet de er meget præcise i deres visning af tiden og tilgængelige til en meget spiselig pris. Hvis du derimod søger efter et mere klassisk armbåndsur, er det mekanisk ur lige noget for dig. Det er et mere traditionelt ur med en masse små indre detaljer.

Vær opmærksom på ”swiss made”

”Swiss made” kan i ur-verdenen lyde som en garanti til høj kvalitet, men virkeligheden er dog desværre ikke så simpel. Det er meget fortjent, når vi taler ure fra f.eks. Patek Philippe, som er lavet af anerkendte urmagere i Geneve – men i den schweiziske urindustri er det blevet bestemt at kun 60 % af urværket består af dele fra Schweiz, før et ur kan markedsføres som ”swiss made”. Vær derfor opmærksom på, hvor uret rent faktisk er produceret og hvor delene kommer fra, inden du kommer til at betale for meget for kinesiske ure.

Brugt versus nyt

Du skal i sidste ende også finde ud af, om du vil købe et nyt luksusur eller gå på jagt på brugtmarkedet. Hvis du køber nyt, er du garanteret den første ejer og du skal ikke leve med nogle skønhedsfejl. Det er dog en stor investering at købe et nyt ur, og det falder hurtigt i værdi igen. Det er kun ganske få mærker, der kan holde værdien. Hvis du vælger at købe brugt, får du et større udvalg og kan også regne med at få et bedre ur til en lavere pris. Værdien falder heller ikke så meget på et brugt ur som på et nyt ur, så når du sætter det til salg igen, kan du regne med at få næsten hele din udgift tilbage igen. Du skal dog være meget mere opmærksom, når du handler på brugtmarkedet. Der findes nemlig mange falske ure derude, så det er altid bedst at handle hos en velrenommeret forhandler, som f.eks. TimeToWatch, hvor du kan finde brugte Omega ure, Rolex ure, Tudor ure og mange flere luksusure.